Dalingspotentieel van de euro ten opzichte van de dollar en het Britse pond

De bewegingen van valuta’s zijn een reflectie van de verwachtingen van de economische fundamenten van landen. Analisten wijzen op een mogelijke daling van de euro ten opzichte van de dollar (EUR/USD) en het Britse pond (EUR/GBP), gevolgd door een stijging na het bereiken van een dieptepunt later in 2024.


De Amerikaanse economie en de Dollar

Renteontwikkelingen en economische groei

De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse centrale banksysteem, staat voor de uitdaging de economische groei te temperen zonder een recessie te veroorzaken. Met een groei die momenteel boven de potentiële groei van ongeveer 1,8% ligt, is het risico op looninflatie aanzienlijk. De rentes in de VS zijn aanzienlijk gestegen, maar het is nog steeds onduidelijk of deze hoog genoeg zijn om de groei van ongeveer 3% terug te dringen naar de gewenste 1%.

Vooruitzichten voor de Dollar

De consensus onder experts is dat de EUR/USD mogelijk verder daalt richting 1,0000 voordat een stijging naar ongeveer 1,2000 ingezet wordt later in 2024. Dit wordt ondersteund door het feit dat de rentes in de VS waarschijnlijk boven die in Europa blijven, wat de dollar ten opzichte van de euro ondersteunt. Echter, mocht de Amerikaanse economie een recessie betreden, dan zouden de rentes in de VS sneller kunnen dalen dan die in Europa, wat de dollar ten opzichte van de euro onder druk zou kunnen zetten.

Analisten verwachten EUR/USD verder te dalen richting 1.0200 of lager.


De Europese economie en de Euro

De invloed van rentes en inflatie

In Europa is de economie al in een lichte recessie, en ondanks dat de loonstijgingen en inflatie langzamer dalen dan in de VS, is de Europese Centrale Bank (ECB) niet van plan de rente verder te verhogen. Mochten de Amerikaanse langetermijnrentes verder stijgen, dan is er een kans dat de Europese rentes meegesleurd worden, wat de mogelijkheid van een diepere recessie in Europa zou vergroten.


Het Verenigd Koninkrijk en het Britse pond

Het beleid van de Bank of England

Ondanks dalende loonstijgingen en inflatie, blijft de arbeidsmarkt in het Verenigd Koninkrijk krap, wat de Bank of England (BoE) zorgen baart over mogelijke toekomstige looninflatie. De BoE is terughoudend om de rentes verder te verhogen gezien de economische groei al afneemt en de effecten van voorgaande verhogingen nog niet volledig zijn doorgewerkt.

Vooruitzichten voor het Britse Pond

Het Britse pond zou tijdelijk kunnen afglijden naar een waarde rond de 0.8750 tegen de euro, maar door politieke ontwikkelingen kan het pond ten opzichte van de euro uiteindelijk toenemen richting de 0.8300. Er wordt gespeculeerd dat een toekomstige Labour-regering de negatieve effecten van Brexit zou kunnen verminderen, wat positief zou zijn voor de waarde van het pond op de lange termijn.

Analisten verwachten dat de GBP sterker zal worden t.o.v. de euro komende maanden en weer richting 0,8300 te gaan.


Conclusion

De valutamarkten staan voor een onzekere periode, waarbij de euro waarschijnlijk zal dalen ten opzichte van zowel de dollar als het pond, gevolgd door een herstel. De dollar zou sterker kunnen blijven door hogere rentes, terwijl het pond kan profiteren van politieke ontwikkelingen.

Wereldwijd zaken doen met ValutaPartners

Altijd scherpe wisselkoersen en razendsnel internationaal betalen

Disclaimer

De verstrekte informatie en materialen op deze site vormen geen aanbod tot verkoop of uitnodiging voor het doen van een aanbod tot aankoop van valuta of effecten en investeringsbeslissingen mogen er niet op gebaseerd worden. De informatie op deze website wordt verstrekt als algemene informatie en is geen vervanging voor financieel, juridisch of ander professioneel advies. Hoewel wij ernaar streven om accurate, volledige en up-to-date informatie te verstrekken, geven ValutaPartners geen garanties over de foutloosheid, volledigheid, actualiteit of geschiktheid voor een specifiek doel van de inhoud van deze brochure. Het wordt sterk aanbevolen om professioneel advies in te winnen voordat u handelt op basis van de informatie. Het afdekken van valutarisico’s kan ertoe leiden dat u mogelijk gunstige valutabewegingen mist. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een financieel verlies betekent, kan het wel betekenen dat u mogelijk winsten misloopt die u zou hebben behaald als u het valutarisico niet had afgedekt. Hoewel de uitkomst van een individuele termijntransactie op het moment van aangaan vaststaat, kunnen de algehele ‘waarde’ of ‘voordeligheid’ van dergelijke transacties variëren afhankelijk van toekomstige valutabewegingen. Dit betekent dat hoewel u op het moment van de transactie precies weet hoeveel u betaalt voor een bepaalde valuta, u mogelijk beter of slechter af kunt zijn dan als u de transactie niet had aangegaan, afhankelijk van hoe de valutamarkt zich beweegt. ValutaPartners zijn niet aansprakelijk voor enig verlies of enige schade die u kunt lijden als gevolg van het gebruik van of het vertrouwen op de informatie in op deze website. Deze aansprakelijkheidsbeperking omvat, maar is niet beperkt tot, directe, indirecte, incidentele, gevolgschade, bijzondere of exemplarische schade.