Vooruitzichten voor EUR/USD en GBP – week30

De afgelopen tijd is de koers van de euro ten opzichte van de dollar (EUR/USD) gestegen. Ook het Britse pond kreeg een impuls. Maar hoe zullen deze valuta zich de komende tijd ontwikkelen? Een analyse van de belangrijkste factoren.

ECB european flag waving frankfurt valutarisico afdekken valutapartners

EUR/USD onder druk door divergerend beleid Fed en ECB

De verwachting was dat de Amerikaanse en Europese economieën zouden afkoelen, waardoor de renteverschillen tussen de dollar en euro zouden afnemen. Dit deed de euro stijgen richting 1,1275 dollar.

Maar recente data wijzen erop dat de Amerikaanse economie nog altijd sterker groeit dan verwacht. De Europese economie balanceert juist op de rand van een recessie.

Bovendien blijven de inflatie en loongroei in de VS voorlopig waarschijnlijk op peil door factoren als de krappe arbeidsmarkt en grondstoffenschaarste. De Europese inflatie daalt daarentegen sneller.

Experts verwachten daarom dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente verder zal verhogen, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) na een laatste stap waarschijnlijk stopt met verhogen.

Dit renteverschil oefent neerwaartse druk uit op de euro. EUR/USD zou de komende maanden kunnen dalen richting 1,0500. Pas later in 2023, bij een afkoelende Amerikaanse economie, kan de euro weer wat stijgen.

Wisselvallige vooruitzichten voor het Britse pond

Het Britse pond steeg recentelijk ten opzichte van de euro en dollar doordat de Bank of England de rente snel verhoogde om de inflatie te beteugelen.

Maar de Britse economie lijkt sneller af te koelen dan verwacht. Dit beperkt de ruimte voor verdere rentestappen. Toch zal de hoge inflatie de Bank of England waarschijnlijk dwingen de rente voorlopig hoog te houden.

Al met al zijn de vooruitzichten voor het pond diffuus. EUR/GBP kan de komende maanden dalen richting 0,8300 bij een sterker pond. Maar bij een recessie in het VK is een stijging richting 0,8900 mogelijk. Voor GBP/USD wordt vooral een zijwaartse beweging rond 1,2900 verwacht.

Conclusion

Dit artikel bespreekt de toekomstige vooruitzichten van de euro (EUR) en het Britse pond (GBP) ten opzichte van de Amerikaanse dollar (USD). Gezien het divergerend beleid van de Fed en de ECB, verwachten experts een daling van de EUR/USD. Het GBP, aan de andere kant, laat een wisselvallig beeld zien vanwege een potentieel afkoelende Britse economie.

Wereldwijd zaken doen met ValutaPartners

Altijd scherpe wisselkoersen en razendsnel internationaal betalen

Disclaimer

De verstrekte informatie en materialen op deze site vormen geen aanbod tot verkoop of uitnodiging voor het doen van een aanbod tot aankoop van valuta of effecten en investeringsbeslissingen mogen er niet op gebaseerd worden. De informatie op deze website wordt verstrekt als algemene informatie en is geen vervanging voor financieel, juridisch of ander professioneel advies. Hoewel wij ernaar streven om accurate, volledige en up-to-date informatie te verstrekken, geven ValutaPartners geen garanties over de foutloosheid, volledigheid, actualiteit of geschiktheid voor een specifiek doel van de inhoud van deze brochure. Het wordt sterk aanbevolen om professioneel advies in te winnen voordat u handelt op basis van de informatie. Het afdekken van valutarisico’s kan ertoe leiden dat u mogelijk gunstige valutabewegingen mist. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een financieel verlies betekent, kan het wel betekenen dat u mogelijk winsten misloopt die u zou hebben behaald als u het valutarisico niet had afgedekt. Hoewel de uitkomst van een individuele termijntransactie op het moment van aangaan vaststaat, kunnen de algehele ‘waarde’ of ‘voordeligheid’ van dergelijke transacties variëren afhankelijk van toekomstige valutabewegingen. Dit betekent dat hoewel u op het moment van de transactie precies weet hoeveel u betaalt voor een bepaalde valuta, u mogelijk beter of slechter af kunt zijn dan als u de transactie niet had aangegaan, afhankelijk van hoe de valutamarkt zich beweegt. ValutaPartners zijn niet aansprakelijk voor enig verlies of enige schade die u kunt lijden als gevolg van het gebruik van of het vertrouwen op de informatie in op deze website. Deze aansprakelijkheidsbeperking omvat, maar is niet beperkt tot, directe, indirecte, incidentele, gevolgschade, bijzondere of exemplarische schade.