Wisselkoersen ontrafeld: ontdek de geheimen van internationaal betalen

In deze steeds verder globaliserende wereld is het niet ongewoon om betalingen over landsgrenzen heen te doen. Of je nu een ondernemer bent die zaken doet met internationale partners, of een particulier die vastgoed wil kopen of verkopen buiten de eurozone, je hebt vast wel eens te maken gehad met wisselkoersen en internationale betalingen. In deze blogpost nemen we een diepe duik in de wereld van wisselkoersen en internationale betalingen. We bespreken wat wisselkoersen zijn, hoe ze worden bepaald, en geven je tips om zo voordelig mogelijk internationaal te betalen.

Woman holding burning money US dollar bill in hand valutapartners wisselkoersen internationaal betalen

Wisselkoersen: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

Exchange rates zijn de waarde van een valuta uitgedrukt in een andere valuta. Ze spelen een cruciale rol in de internationale handel en financiële markten. De wisselkoers tussen twee valuta’s wordt beïnvloed door vraag en aanbod op de valutamarkt en kan elke seconde fluctueren.

Hoe worden wisselkoersen bepaald?

Er zijn verschillende factoren die de wisselkoersen beïnvloeden, waaronder:

  1. Inflatie: Landen met een lage inflatie hebben meestal een sterkere valuta ten opzichte van landen met een hogere inflatie.
  2. Rentetarieven: Rentetarieven hebben invloed op de aantrekkelijkheid van een valuta voor beleggers. Een hogere rente kan leiden tot een sterkere valuta. Hoe hoog of laag de rente van een land is wordt vaak grotendeels bepaald door de Centrale Bank van dat land.
  3. Politieke en financiële stabiliteit: Een stabiel politiek klimaat kan de waarde van een valuta doen stijgen, terwijl politieke onrust of instabiliteit kan leiden tot een daling van de waarde van een valuta.
  4. Economische groei: Een sterke economische groei kan de vraag naar de valuta van een land doen toenemen, wat leidt tot een stijging van de wisselkoers.

Soorten wisselkoersen: vaste versus zwevende wisselkoersen

Wisselkoersen kunnen worden onderverdeeld in vaste en zwevende wisselkoersen. Bij een vaste wisselkoers koppelt een land zijn valuta aan een andere valuta of een mandje van valuta’s. Dit zorgt voor stabiliteit in de wisselkoers en maakt internationale handel en investeringen makkelijker. Een zwevende wisselkoers wordt bepaald door vraag en aanbod op de valutamarkt en kan dagelijks fluctueren.

De meeste westerse landen kennen zwevende wisselkoersen. Denk hierbij aan de euro, US dollar, Canadese dollar of de Britse pond. Landen waarbij de lokale valuta is verbonden met een andere valuta zijn bijvoorbeeld Saudi Arabië en Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast zijn er veel landen waarbij de valuta streng gecontroleerd wordt door de Centrale Bank en/of de overheid van dat land. Denk hierbij aan China en vele andere Aziatische landen.

Internationaal betalen: hoe kun je voordelig betalen in vreemde valuta?

Bij het overmaken van geld naar het buitenland of het betalen in vreemde valuta, krijg je te maken met wisselkoersen en eventuele bijkomende kosten. Hier zijn enkele tips om zo voordelig mogelijk internationaal te betalen:

  • Vergelijk wisselkoersen: Wisselkoersen kunnen variëren tussen verschillende aanbieders. Vergelijk de wisselkoersen van verschillende banken en geldtransferdiensten, zoals ValutaPartners om de meest gunstige koers te vinden.
  • Let op verborgen kosten: sommige aanbieders adverteren met lage kosten, maar verwerken extra kosten in de wisselkoers. Lees de voorwaarden en tarieven goed door voordat je een internationale betaling doet. Let hierbij vooral op hoe transparant de aanbieder is. Vraag of ze naast de wisselkoers die je krijgt ook de wisselkoers laten zien waarop de aanbieder handelt. Het verschil is namelijk de koersmarge.
  • Gebruik online geldtransferdiensten: online geldtransferdiensten, zoals ValutaPartners, kennen vaak transactiekosten en bieden betere wisselkoersen dan traditionele banken.
  • Plan je betalingen: Probeer internationale betalingen te plannen wanneer de wisselkoers gunstig is. Je kunt wisselkoersalerts instellen bij verschillende websites en apps om op de hoogte te blijven van de koersbewegingen.
  • Overweeg valutahedging: Als je regelmatig internationale betalingen doet of grote bedragen overmaakt, kan het de moeite waard zijn om valutahedging te overwegen. Dit helpt om het risico van wisselkoersschommelingen te beperken.

Conclusion

Wisselkoersen spelen een cruciale rol in de wereld van internationale betalingen. Ze worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals inflatie, rentetarieven, politieke stabiliteit en economische groei. Bij het doen van internationale betalingen is het belangrijk om de wisselkoersen en eventuele bijkomende kosten in de gaten te houden. Door wisselkoersen te vergelijken, op verborgen kosten te letten, online geldtransferdiensten te gebruiken en je betalingen te plannen, kun je voordeliger internationaal betalen.

FAQ

Wat is de dagkoers vandaag?

De dagkoers voor een wisselkoers is veelal een fixing van een bank. De bank bepaald dan wat de wisselkoers is op dat moment. Een bank doet dit 1 of 2 keer op een dag. Aan de hand van de fixing worden de valutawissels gedaan voor betalingen in vreemde valuta via internetbankieren. Dit is de oude methode en is niet meer van deze tijd! Iedereen, bedrijven en particulieren, kunnen nu altijd direct toegang krijgen tot de valutamarkt en wisselen tegen een real-time wisselkoers. Dit kan bijvoorbeeld op het platform van ValutaPartners.

Hoe bereken je de wisselkoers?

Exchange rates die vrij wisselbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of Britse pond, komen tot stand door vraag en aanbod. De waarde verandert vaak elke seconde.

Bij het wisselen van valuta wordt er altijd één valuta verkocht en een andere gekocht, bijvoorbeeld euro (EUR) tegen US dollar (USD). De wisselkoers voor EUR/USD, bijvoorbeeld 1,0930, betekent: hoeveel US dollar krijg je voor 1 euro? Als je EUR 10.000 wisselt naar US dollars krijg je USD 10.930 terug. Je vermenigvuldigt dan met de wisselkoers

De wisselkoers voor EUR/GBP is bijvoorbeeld 0,8825. Als je EUR 10.000 wisselt krijg je GBP 8.825. Je vermenigvuldigt met de wisselkoers. Maar wat als je nu GBP 10.000 wil wisselen naar euro? Dan deel je GBP 10.000 door de wisselkoers! Je krijgt dan EUR 11.331 terug.

Wereldwijd zaken doen met ValutaPartners

Altijd scherpe wisselkoersen en razendsnel internationaal betalen

Disclaimer

De verstrekte informatie en materialen op deze site vormen geen aanbod tot verkoop of uitnodiging voor het doen van een aanbod tot aankoop van valuta of effecten en investeringsbeslissingen mogen er niet op gebaseerd worden. De informatie op deze website wordt verstrekt als algemene informatie en is geen vervanging voor financieel, juridisch of ander professioneel advies. Hoewel wij ernaar streven om accurate, volledige en up-to-date informatie te verstrekken, geven ValutaPartners geen garanties over de foutloosheid, volledigheid, actualiteit of geschiktheid voor een specifiek doel van de inhoud van deze brochure. Het wordt sterk aanbevolen om professioneel advies in te winnen voordat u handelt op basis van de informatie. Het afdekken van valutarisico’s kan ertoe leiden dat u mogelijk gunstige valutabewegingen mist. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een financieel verlies betekent, kan het wel betekenen dat u mogelijk winsten misloopt die u zou hebben behaald als u het valutarisico niet had afgedekt. Hoewel de uitkomst van een individuele termijntransactie op het moment van aangaan vaststaat, kunnen de algehele ‘waarde’ of ‘voordeligheid’ van dergelijke transacties variëren afhankelijk van toekomstige valutabewegingen. Dit betekent dat hoewel u op het moment van de transactie precies weet hoeveel u betaalt voor een bepaalde valuta, u mogelijk beter of slechter af kunt zijn dan als u de transactie niet had aangegaan, afhankelijk van hoe de valutamarkt zich beweegt. ValutaPartners zijn niet aansprakelijk voor enig verlies of enige schade die u kunt lijden als gevolg van het gebruik van of het vertrouwen op de informatie in op deze website. Deze aansprakelijkheidsbeperking omvat, maar is niet beperkt tot, directe, indirecte, incidentele, gevolgschade, bijzondere of exemplarische schade.