EUR/USD, marktonrust en inflatie – week 14

Ontdek de zorgen over een nieuwe bankencrisis en hoe centrale banken reageren, de invloed op rentes en kredietverstrekking, en verwachtingen voor de toekomst van de dollar en EUR/USD in verschillende scenario’s.

Street at night FX rates chart valutapartners

Angst voor een nieuwe bankencrisis

Enkele weken geleden vreesden de markten voor een snel om zich heen grijpende bankencrisis. Als reactie hierop zagen analisten de Fed met aanzienlijke renteverlagingen komen dit en volgend jaar, meer dan de ECB die de rente nog niet zo veel had verhoogd tot nu toe. Echter, twijfel ontstond toen Credit Suisse in de problemen kwam en dreigde over te slaan naar Deutsche Bank.

Volgens analisten beweren de centrale banken dat de bankencrisis met andere middelen bestreden kan worden dan die nodig zijn om inflatie te bestrijden. Namelijk, niet met lagere rentes, maar met noodmaatregelen, garantiestellingen door de overheid en extra liquiditeitscreatie.

Analisten stellen dat het afhangt van het stadium van de crisis waarin de banken zich bevinden. In het begin zijn inderdaad geen lagere rentes nodig, maar zodra de bankencrisis doorzet, moet dit wel degelijk. De crisis is nog maar net uitgebroken en de markten zijn door de maatregelen behoorlijk tot rust gekomen.

Verwachtingen rondom kredietverstrekking en inflatie

De markten verwachten dat er nog zoveel onrust bij de banken is dat zij moeizamer krediet zullen verstrekken. Hierdoor hoeft met name de Fed de rente niet zoveel verder te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. EUR/USD is hierop dan ook gestegen. Men moet echter op voorbereid zijn dat de onrust rondom de banken elk moment weer kan opleven.

Analisten zien de centrale banken net zo lang hun voet op de monetaire rem houden totdat een recessie goed in zicht komt. Bij een naderende recessie geven zij echter snel gas, omdat anders het risico op een nieuwe kredietcrisis te groot wordt. In deze laatste fase zien we de dollar zwakker worden.

Toekomstscenario’s voor EUR/USD

Als de rust rondom de banken eerst nog een tijdje aanhoudt, zien we de dollar iets sterker worden ten opzichte van de euro. Breekt er spoedig toch weer onrust uit, dan zien analisten dit in het begin de dollar ook helpen. Het wordt dan weer een safe haven valuta. Op de iets langere termijn zien analisten EUR/USD oplopen naar 1,200 of hoger, maar op de kortere termijn sluiten zij een daling richting 1,0600 of lager zeker nog niet uit.

Toekomstscenario’s voor EUR/GBP

Net als bij EUR/USD, kunnen de acties van centrale banken en de ontwikkeling van de inflatie invloed hebben op EUR/GBP. Als de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) verschillende benaderingen hanteren om de inflatie te bestrijden en de economie te stabiliseren, kan dit leiden tot veranderingen in de EUR/GBP-verhouding.

Analisten merken op dat de arbeidsmarkt in het Verenigd Koninkrijk krapper is dan die in de EMU-landen, en de inflatie ligt er ook hoger. Dit zou in principe betekenen dat de Bank of England (BoE) harder op de monetaire rem moet trappen dan de Europese Centrale Bank (ECB).

Ondanks de krappe arbeidsmarkt ligt de inflatie nog steeds boven het niveau van de loonstijgingen in het VK. Dit zorgt voor een afname van de koopkracht, wat, samen met eerdere renteverhogingen, de economie afremt.

Het is onduidelijk hoeveel verdere rentestijgingen nodig zijn om de Britse economie te laten verzwakken zodat de inflatie weer onder controle komt. Daarnaast spelen banken een cruciale rol in de Britse economie, en de verwachting is dat ook zij door de onrust moeilijker krediet zullen verstrekken. Het is dus lastig te voorspellen of de BoE daadwerkelijk harder op de monetaire rem zal trappen dan de ECB.

Analisten verwachten dat als de rust rondom de banken aanhoudt, de markten er vanuit zullen gaan dat de BoE, vanwege de krapte op de Britse arbeidsmarkt en de hogere inflatie, harder tegen de inflatie moet optreden dan de ECB. Dit zou kunnen leiden tot een daling van EUR/GBP naar ongeveer 0,8500.

Echter, vroeg of laat zal de onrust rondom de banken waarschijnlijk weer oplaaien. Gezien de grotere gevoeligheid van de Britse economie voor deze onrust, verwachten analisten dat EUR/GBP boven de 0,9000 zal uitstijgen.

Wereldwijd zaken doen met ValutaPartners

Altijd scherpe wisselkoersen en razendsnel internationaal betalen

Disclaimer

De verstrekte informatie en materialen op deze site vormen geen aanbod tot verkoop of uitnodiging voor het doen van een aanbod tot aankoop van valuta of effecten en investeringsbeslissingen mogen er niet op gebaseerd worden. De informatie op deze website wordt verstrekt als algemene informatie en is geen vervanging voor financieel, juridisch of ander professioneel advies. Hoewel wij ernaar streven om accurate, volledige en up-to-date informatie te verstrekken, geven ValutaPartners geen garanties over de foutloosheid, volledigheid, actualiteit of geschiktheid voor een specifiek doel van de inhoud van deze brochure. Het wordt sterk aanbevolen om professioneel advies in te winnen voordat u handelt op basis van de informatie. Het afdekken van valutarisico’s kan ertoe leiden dat u mogelijk gunstige valutabewegingen mist. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een financieel verlies betekent, kan het wel betekenen dat u mogelijk winsten misloopt die u zou hebben behaald als u het valutarisico niet had afgedekt. Hoewel de uitkomst van een individuele termijntransactie op het moment van aangaan vaststaat, kunnen de algehele ‘waarde’ of ‘voordeligheid’ van dergelijke transacties variëren afhankelijk van toekomstige valutabewegingen. Dit betekent dat hoewel u op het moment van de transactie precies weet hoeveel u betaalt voor een bepaalde valuta, u mogelijk beter of slechter af kunt zijn dan als u de transactie niet had aangegaan, afhankelijk van hoe de valutamarkt zich beweegt. ValutaPartners zijn niet aansprakelijk voor enig verlies of enige schade die u kunt lijden als gevolg van het gebruik van of het vertrouwen op de informatie in op deze website. Deze aansprakelijkheidsbeperking omvat, maar is niet beperkt tot, directe, indirecte, incidentele, gevolgschade, bijzondere of exemplarische schade.