Waarom zijn girale wereldbetalingen omstreden?

istock-628665680_720_web   Er zijn drie redenen waarom internationale betalingen via internetbankieren omstreden zijn:

1. Vanwege het verborgen valutarisico Banken maken gebruik van fixings. Dit is een wisselkoers die door de bank zelf of een bepaalde instantie op een bepaald tijdstip wordt vastgesteld. ABN Amro heeft bijvoorbeeld hun eigen fixing om 11:30 uur. De fixing van de Europese centrale bank wordt vastgesteld om 14:15 uur.

Bij het gebruik van fixings draait u als klant op voor eventuele veranderingen van de wisselkoers tussen het moment dat u de opdracht geeft en het moment waarop de bank uw opdracht daadwerkelijk uitvoert. U loopt dus het risico op een ongunstige koers, terwijl de bank zijn winst vergroot zónder risico te lopen.

U heeft geen controle over de opdracht en speculeert zo ongewenst op veranderingen op de valutamarkten. U loopt dus verborgen valutarisico. Dit is vooral het geval als uw opdracht te laat binnen is en uw transactie wordt uitgevoerd tegen de fixing van de volgende dag.

2. Vanwege de verborgen kosten Kosten voor een internationale betaling of valutaconversie komen neer op transactiekosten en koersmarge. Transactiekosten kunnen een vast bedrag per transactie zijn, of een percentage van het transactiebedrag. Dit laatste is opzienbarend, omdat er geen verschil is in de kosten voor de bank als het één of een miljoen euro verwerkt.

De grootste kostenpost voor een transactie in vreemde valuta is de koersmarge.  Dit is het verschil tussen de wisselkoers die de klant krijgt en de interbancaire koers waartegen de bank de transactie indekt (lees: winst voor de bank). Omdat er een tijdsverschil is tussen het moment waarop de klant een opdracht geeft en het moment waarop de koers door een fixing tot stand komt, leidt dit tot verborgen kosten voor de klant.

3. Omdat het niet transparant of consistent is De wisselkoers voor een transactie via internetbankieren ziet u vaak pas de volgende dag op uw afschrift. Vergelijk dit met vliegen naar het buitenland en u pas bij aankomst te horen krijgt hoeveel de vlucht gekost heeft. Niet alleen heeft u geen inzicht in hoe de prijs tot stand is gekomen, u krijgt ook te maken met inconsistente prijzen.

Stel dat uw bank om 15 uur opdracht geeft om dollars te converteren naar euro’s. Euro tegen USD handelt rond 1.1200. U verwacht een koersopslag van rond de 0.80% of ongeveer 90 pips. Een hogere koers is ongunstig voor u. Uw opdracht wordt tegen de fixing van de volgende dag afgerekend. De FED doet die avond een uitspraak, waardoor de waarde van de dollar inzakt. EURUSD stijgt op de valutamarkten naar 1.1350 en u wordt afgerekend op 1.1440 (0.8% koersmarge). De uiteindelijke koersopslag voor deze transactie wordt 230 pips(!) en is allesbehalve consistent.

Wilt u een besparingsanalyse laten uitvoeren door een ValutaSpecialist van ValutaPartners en inzicht krijgen in de kosten van internationale betalingen? Dat kan. Bel +31(0)20 2246111 of email info@valutapartners.nl