FED bestrijdt inflatie ondanks bankencrisis

De Federal Reserve (Fed) heeft woensdag aangekondigd de strijd tegen hoge inflatie voort te zetten door de rente met een kwart punt te verhogen. Dit ondanks de zorgen dat een hogere rente de onrust in de banksector zouden kunnen verergeren.

FED gaat strijd inflatie door rente te verhogen met kwart punt

De FED verklaarde dat het bankensysteem in de Verenigde Staten solide en veerkrachtig is, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de onrust als gevolg van de val van twee grote banken zal leiden tot een krappe kredietverlening. Dit zal de economische activiteit, het inhuren en de inflatie onder druk zetten.

Eind agressieve renteverhogingen

Desondanks signaleert de Fed dat het waarschijnlijk het einde nadert van zijn agressieve reeks renteverhogingen. In zijn verklaring verwijderde de Fed taal die eerder zei dat het de rente bij toekomstige vergaderingen zou blijven verhogen. De verklaring zegt nu dat “some additional policy firming may be appropriate” – een zwakkere toezegging voor toekomstige verhogingen.

In zijn laatste kwartaalprognoses voorspellen de beleidsmakers dat ze hun belangrijkste tarief slechts nog één keer zullen verhogen – van zijn nieuwe niveau van ongeveer 4,9 procent tot 5,1 procent, dezelfde piek die ze in december voorspelden.

Desalniettemin geeft de verklaring van de Fed aan dat de strijd tegen inflatie nog lang niet voltooid is. Het merkt op dat “inflatie nog steeds hoog is” en verwijderde een zin, “inflation has eased somewhat”, die in zijn verklaring van februari stond.

In een persconferentie zei voorzitter Jerome Powell: “Het proces om de inflatie terug te brengen tot 2 procent heeft nog een lange weg te gaan en zal waarschijnlijk hobbelig zijn.” Ondanks de voorspelling van de Fed dat het slechts één keer de rente zal verhogen, zei Powell dat de centrale bank nog steeds kan besluiten om extra verhogingen door te voeren als de inflatie chronisch hoog blijft.

Powell erkende dat sommige banken hun tempo van leningen kunnen verlagen in tijden van hoge angst in het financiële systeem. Elke dergelijke terugtrekking van leningen kan, volgens hem, de economie vertragen en mogelijk fungeren als het equivalent van een extra kwart punt renteverhoging.

Dubbele uitdaging

De Fed’s renteverhoging van woensdag, de negende sinds maart vorig jaar, suggereert dat Powell er vertrouwen in heeft dat de Fed een dubbele uitdaging aankan: het afkoelen van nog steeds hoge inflatie via hogere leenrentes en het verminderen van de onrust in de banksector via noodleningen en de beslissing van de regering-Biden om onverzekerde deposito’s van de twee mislukte banken te dekken.

Het signaal van de Fed dat het einde van zijn campagne van renteverhogingen in zicht is, kan ook de financiële markten kalmeren terwijl ze de gevolgen van het bankencrisis en de overname afgelopen weekend van Credit Suisse door zijn grotere rivaal UBS verwerken.

Op zijn persconferentie werd Powell gevraagd waarom de Fed duidelijke signalen miste dat Silicon Valley Bank een hoog risico liep om in de op één na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis te belanden. Powell erkende dat “we het toezicht en de regelgeving moeten versterken”, maar verklaarde dat het bankensysteem over het algemeen veilig is en dat deze zwaktes niet breed door het systeem verspreid zijn.

Met de renteverhoging van woensdag heeft het benchmark kortetermijntarief van de Fed zijn hoogste niveau in 16 jaar bereikt. Het nieuwe niveau zal waarschijnlijk leiden tot hogere kosten voor veel leningen, van hypotheken en autokopen tot creditcards en bedrijfsleningen. De opeenvolging van renteverhogingen door de Fed heeft ook het risico op een recessie vergroot.

Amerikaanse economie solide

De laatste gegevens wijzen echter nog steeds op een solide economie en sterke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Werkgevers voegden in februari een robuuste 311.000 banen toe. En hoewel de werkloosheid is gestegen van 3,4 procent naar nog steeds een laag niveau van 3,6 procent, weerspiegelt dat voornamelijk een instroom van nieuwe werkzoekenden die niet onmiddellijk werden aangenomen. In zijn laatste kwartaalprognoses voorspelt de Fed dat de werkloosheid tegen het einde van het jaar zal stijgen van het huidige niveau van 3,6 procent naar 4,5 procent.

Andere grote centrale banken proberen ook de hoge inflatie onder controle te houden zonder de financiële stabiliteit te schaden. Ondanks de angst rondom het wereldwijde banksysteem, bijvoorbeeld, wordt de Bank of England onder druk gezet om donderdag zijn 11e opeenvolgende renteverhoging goed te keuren.

En de Europese Centrale Bank, die zegt dat de Europese bankensector veerkrachtig is, heeft vorige week zijn rente met een half punt verhoogd om de inflatie van 8,5 procent te bestrijden. Tegelijkertijd heeft ECB-president Christine Lagarde haar standpunt ten opzichte van verdere renteverhogingen opengesteld.

De renteverhoging van de Fed kan de banken inderdaad aansporen om de kredietverlening te verminderen en de economie te vertragen. Maar met de verzekering van de Fed dat er waarschijnlijk geen verdere renteverhogingen zullen plaatsvinden, hopen beleidsmakers dat deze stap de inflatie zal temperen en tegelijkertijd de onrust in de banksector zal verminderen.

EUR/USD hoger na persconferentie FED

EUR/USD 1.0790 naar 1.0930, een forse stijging van 1.3%. Analisten voorzien desondanks toch een daling op korte termijn richting 1.0200. Een doorbraak boven kan 1.1000 zou dit technisch gezien kunnen bemoeilijken.

Wereldwijd zaken doen met ValutaPartners

Altijd scherpe wisselkoersen en razendsnel internationaal betalen

Disclaimer

De verstrekte informatie en materialen op deze site vormen geen aanbod tot verkoop of uitnodiging voor het doen van een aanbod tot aankoop van valuta of effecten en investeringsbeslissingen mogen er niet op gebaseerd worden. De informatie op deze website wordt verstrekt als algemene informatie en is geen vervanging voor financieel, juridisch of ander professioneel advies. Hoewel wij ernaar streven om accurate, volledige en up-to-date informatie te verstrekken, geven ValutaPartners geen garanties over de foutloosheid, volledigheid, actualiteit of geschiktheid voor een specifiek doel van de inhoud van deze brochure. Het wordt sterk aanbevolen om professioneel advies in te winnen voordat u handelt op basis van de informatie. Het afdekken van valutarisico’s kan ertoe leiden dat u mogelijk gunstige valutabewegingen mist. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een financieel verlies betekent, kan het wel betekenen dat u mogelijk winsten misloopt die u zou hebben behaald als u het valutarisico niet had afgedekt. Hoewel de uitkomst van een individuele termijntransactie op het moment van aangaan vaststaat, kunnen de algehele ‘waarde’ of ‘voordeligheid’ van dergelijke transacties variëren afhankelijk van toekomstige valutabewegingen. Dit betekent dat hoewel u op het moment van de transactie precies weet hoeveel u betaalt voor een bepaalde valuta, u mogelijk beter of slechter af kunt zijn dan als u de transactie niet had aangegaan, afhankelijk van hoe de valutamarkt zich beweegt. ValutaPartners zijn niet aansprakelijk voor enig verlies of enige schade die u kunt lijden als gevolg van het gebruik van of het vertrouwen op de informatie in op deze website. Deze aansprakelijkheidsbeperking omvat, maar is niet beperkt tot, directe, indirecte, incidentele, gevolgschade, bijzondere of exemplarische schade.