Verwachtingen rondom FED, ECB en BoE deze week

In deze blogpost zullen we de recente ontwikkelingen en verwachtingen rondom centrale banken en hun rentebeleid bespreken. We kijken specifiek naar de Federal Reserve, de Bank of England, en de Europese Centrale Bank, en hoe deze instellingen omgaan met de huidige economische uitdagingen.

De Federal Reserve: stabiele rente met een mogelijke kans op verhoging

Volgens de marktverwachtingen zal de Federal Reserve naar verwachting de rentetarieven stabiel houden na hun komende vergadering. Echter, er wordt een deur opengehouden voor mogelijk nog een renteverhoging later in het jaar. Volgens een Reuters-enquête verwacht slechts ongeveer 20 procent van de economen nog een renteverhoging in 2023. Hierbij voorziet de meerderheid van de ondervraagde experts een renteverlaging ergens volgend jaar.

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft herhaaldelijk gesproken over een “langer hoger” rentebeleid, wat betekent dat de markt wellicht moet wennen aan het idee dat de huidige rentetarieven nog een tijdje gehandhaafd blijven. Bovendien voorspelt een recente Fed-raming dat de inflatie niet zal dalen naar het beoogde niveau van twee procent tot 2025. Dit suggereert dat de Fed bereid is om vast te houden aan een restrictief monetair beleid om de inflatie onder controle te houden.

Bank of England: mogelijke laatste rente verhoging van het jaar

De Bank of England (BoE) bevindt zich ook in de schijnwerpers. De verwachting is dat de BoE mogelijk nog één keer de rentetarieven zal verhogen deze week, en dit zou wel eens de laatste verhoging van het jaar kunnen zijn. Zowel Citi als Goldman Sachs delen deze verwachting voor de komende BoE-beslissing. Het is interessant om op te merken dat dit rentebeleid gericht is op het tegengaan van inflatie en het beschermen van de Britse valuta.

Europese Centrale Bank: historische rente verhoging

Recentelijk heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een historische stap genomen door haar belangrijkste rentetarief te verhogen naar een recordhoogte van vier procent. Deze beslissing werd begeleid door een verklaring waarin stond dat de tarieven op niveaus zijn beland die, indien lang genoeg gehandhaafd, aanzienlijk zullen bijdragen aan een tijdige terugkeer van de inflatie naar het beoogde niveau.

Deutsche Bank-analisten voorspellen dat er geen renteverlagingen zullen zijn voor de ECB tot minstens september 2024. Een van de uitdagingen om de inflatie onder controle te krijgen, zijn de gestaag stijgende olieprijzen gedurende de afgelopen drie maanden. Deze prijsstijgingen lijken op weg te zijn naar de grootste kwartaalstijging sinds de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar.

Conclusie

In een tijd waarin inflatie en rentetarieven wereldwijd centraal staan, volgen beleggers en economen nauwlettend de beslissingen van centrale banken over de hele wereld. De Federal Reserve blijft vasthouden aan een voorzichtig rentebeleid met ruimte voor een mogelijke verhoging later in het jaar. De Bank of England staat op het punt om mogelijk hun laatste renteverhoging van het jaar door te voeren, terwijl de Europese Centrale Bank recentelijk een historische renteverhoging heeft aangekondigd. Het is duidelijk dat deze centrale banken zich inspannen om inflatie onder controle te houden en hun economieën te beschermen.

Wereldwijd zaken doen met ValutaPartners

Altijd scherpe wisselkoersen en razendsnel internationaal betalen

Disclaimer

De verstrekte informatie en materialen op deze site vormen geen aanbod tot verkoop of uitnodiging voor het doen van een aanbod tot aankoop van valuta of effecten en investeringsbeslissingen mogen er niet op gebaseerd worden. De informatie op deze website wordt verstrekt als algemene informatie en is geen vervanging voor financieel, juridisch of ander professioneel advies. Hoewel wij ernaar streven om accurate, volledige en up-to-date informatie te verstrekken, geven ValutaPartners geen garanties over de foutloosheid, volledigheid, actualiteit of geschiktheid voor een specifiek doel van de inhoud van deze brochure. Het wordt sterk aanbevolen om professioneel advies in te winnen voordat u handelt op basis van de informatie. Het afdekken van valutarisico’s kan ertoe leiden dat u mogelijk gunstige valutabewegingen mist. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een financieel verlies betekent, kan het wel betekenen dat u mogelijk winsten misloopt die u zou hebben behaald als u het valutarisico niet had afgedekt. Hoewel de uitkomst van een individuele termijntransactie op het moment van aangaan vaststaat, kunnen de algehele ‘waarde’ of ‘voordeligheid’ van dergelijke transacties variëren afhankelijk van toekomstige valutabewegingen. Dit betekent dat hoewel u op het moment van de transactie precies weet hoeveel u betaalt voor een bepaalde valuta, u mogelijk beter of slechter af kunt zijn dan als u de transactie niet had aangegaan, afhankelijk van hoe de valutamarkt zich beweegt. ValutaPartners zijn niet aansprakelijk voor enig verlies of enige schade die u kunt lijden als gevolg van het gebruik van of het vertrouwen op de informatie in op deze website. Deze aansprakelijkheidsbeperking omvat, maar is niet beperkt tot, directe, indirecte, incidentele, gevolgschade, bijzondere of exemplarische schade.